Salg af dansk modetøj stiger kun i udlandet

Der er et kæmpe boom i modeeksporten. Der hovedsaligt Tyskland der buldrer frem med dansk mode, og der er meget mere potentiale vurderes det.

“Eksporten sker primært til det nordlige Tyskland. Her kan man lide det danske og nordiske design. Men i det sydlige Tyskland er der masser af muligheder for øget salg”, udtaler Nikolai Klausen, direktør i Wear, brancheforening under Dansk Erhverv.

I 2018 eksporterede vi i Danmark modetøj til Tyskland for mere end 9 mia. kr., hvilket er rekord. På de sidste 5 år er salget mod syd, altså nørmere netegnet Tyskland vokset med kr. 3 mia.

Danske modevorksomheder har haft fokus på det tyske marked som det mest oplagte at stige i omsætning.

Virksomhederne har haft massivt fokus på Tyskland, som er det oplagte nærmarked.

 Nikolai Klausen, direktør i Dansk Erhverv,

De øvrige udenlandske nærmarkeder har ikke haft helt samme vækst som vores nabo mod syd. Fx udgør eksporten til Sverige, Norge samt Finland kun 7,1 mia. kr., og det svarer faktisk kun til ca. 23 pct. af det samlede udenlandske salg.

De nordiske lande har for dankse modefirmaer i mange år været betragtet som de sikre eksportmarkeder, men ser man i forhold til 2017 har der ikke været en samlet vækst. Eksporten til Sverige og Norge har været præget af udsving i valutakursen. Men det er vigtigt at fastholde og øge eksporten til Skandinavien, samtidig med man udvider med nye markeder.

Den samlede eksport var i 2018 på godt 31 mia. kr., og det var ny rekord.

Den danske modebranche er rigtig solid. Der er ingen kriseindikationer, og virksomhederne er generelt godt gearet til at imødekomme de udfordringer der måtte komme, men det er kun når man ser på dem der producerer modetøjet for det samme gælder absolut ikke den danske detailhandel og de danske online shops.

Vi danskere har altid været modsat resten af europa når det gælder om at være loyal mod sit eget land. Man synes simpelthen dert er meget mere spændende at handle i udenlandske shops. Mange danskere køber hellerere en dansk produceret modevare i tyskland i stedet for at købe den i danmark vor den er produceret og derfor vælter pengen fra den danske detailhandel ud af landet.

Mette /Mode Bloggen

Mode blogger